jump to navigation

Ghid pentru alegerea, testarea si utilizarea parfumurilor September 20, 2011

Posted by lillylikes in Perfumes.
trackback

Dupa cum am promis, urmeaza “Ghidul pentru alegerea, testarea si folosirea corecta a parfumurilor”. Acest ghid l-am scris acum mai bine de un an, cand nu ma gandeam ca voi incepe sa scriu propriul meu blog, si l-am imbunatatit de-a lungul timpului si sunt sigura ca imbunatatiri vor urma si pe viitor. Asadar, daca aveti de gand sa va cumparati/schimbati/incerca un nou parfum e bine de retinut:

Generalitati

Orice parfum contine anumite elemente care combinate in diferite concentratii sau rapoarte definesc structura, identitatea si caracteristicele sale finale. Aceste elemente definitorii sunt (cum imi place mie sa le numesc cei 3A) Aroma (sau extractul) – ApaAlcool si in functie de cum variaza proportia dintre ele se pot distinge urmatoarele categorii:

  1. Parfum: contine 15-40% Aroma in alcool etilic de concentratie 90%. Este cea mai scumpa combinatie, dar are si cea mai mare durata si efect.
  2. Spirt de parfum: contine 15-30 Aroma in alcool etilic de concentratie 90%
  3. Apa de parfum (EdP): contine 10-20% Aroma in alcool etilic de concentratie 90%
  4. Apa de toaleta (EdT): contine 5-15% Aroma in alcool etilic de concentratie 85%. Este varianta cea mai recomandata pentru serviciu pentru ca nu are un miros asa puternic si patrunzator
  5. Apa de colonie (EdC – pentru barbati): contine 3-8% Aroma in alcool etilic de concentratie concentrat 70-80%. Aceasta varianta este cea mai ieftina si are mirosul cel mai slab.
  6. Apa de sport: contine 1-3% Aroma in alcool etilic de concentratie 70-80%.

Pentru a testa un parfum nou e nevoie de timp (de la 10 minute si pana la cateva ore) pentru a putea identifica nota specifica fiecarui parfum. Orice parfum are trei note distinctive si specifice care se simt la diferite intervale de timp de la aplicare:

  1. Nota de varf: este mireasma ascutita si volatila care se simte imediat dupa pulverizarea parfumului. Aceasta nota e cea care iti da prima impresie despre parfumul pe care il testezi. Aceasta aroma este foarte volatila si se evapora rapid durand 5-20 minute de la aplicare pana la evaporarea completa.
  2. Nota de mijloc: apare imediat dupa nota de varf si sunt de obicei note mai rotunde si mai usoare. Aromele de trandafir, iasomie sau crin sunt arome care se incadreaza in aceasta categorie. Nota de mijloc specifica fiecarui parfum apare la cateva minute de la aplicare si dureaza intre 3 si 6 ore.
  3. Nota de baza: aceasta nota se imbina cu nota de mijloc pentru a scoate in evidenta esenta, tema si categoria speciala a parfumului. Nota de baza contine arome care sunt mai tari, contin molecule mai mari care se evapora mai greu, dureaza mai mult, sunt mai puternice si au un caracter patrunzator. Nota de baza este nota care finalizeaza parfumul, se simte la 30 minute dupa aplicare si dureaza pe piele pana la 24 de ore.

Alegerea parfumului:

Alegerea parfumului pe care urmeaza sa il porti nu e o treaba usoara si e influentata de diferiti factori precum: dispozitie, anotimp, perioada zilei (dimineata/seara), unde vrei sa il porti, cu ce te imbraci, cum te simti. Astfel recomandarile specialistilor in purtarea diferitelor arome sunt:

  • Aromele florale: sunt discrete si feminine se poarta primavara, la o plimbare prin parc sau in aer liber si sunt preferate in general de persoanele sensibile, nostalgice, romantice si pline de feminitate.
  • Aromele care dau senzatia de proaspat, cele fresh: se poarta vara si sunt preferate de persoanele tinere, tot timpul in cautare de ceva nou si care apreciaza aromele usor de purtat
  • Aromele de citrice, de fructe, lemn sau plante: sunt preferate de persoanele active si deschise la ceva nou, se poarta toamna.
  • Aromele orientale si puternice (de ex. mosc, chihlimbar, vanilie) care invaluie corpul; se poarta de obicei iarna, si sunt preferate de persoanele care au afinitati pentru destinatiile exotice, persoanele puternice care traiesc aventura la maxim, persoanele pline de erotism, senzualitate, sofisticate si mistice.

Daca intr-o zi vrei sa combini diferite parfumuri si arome specialistii recomanda sa folosesti un parfum de citrice sau floral dimineata, o aroma de chihlimbar pentru dupa-masa, iar seara un parfum cu aroma orientala puternica.

De asemenea parfumurile cu arome similare se pot combina de-a lungul zilei, de exemplu aroma florala-florala orientala-orientala delicata sau aroma proaspata-aroma de plante-aroma florala fructata.

La alegerea unui parfum trebuie luat in considerare si climatul in care traim, de exemplu daca sunt conditiile de umiditate ridicata acestea vor intensifica aromele parfumurilor. Astfel in asemenea conditii este bine sa optam pentru arome mai usoare si sa le aplicam mai des. De retinut: Temperatura ridicata va intensifica evaporarea aromelor iar temperaturile reci vor face ca aromele sa se simta mai puternic.

Alege parfumul in functie de ocazia pentru care il porti. De exemplu, la un cocktail party, o sedinta cu cativa colegi, la birou, un eveniment la serviciu alege un parfum cu o aroma subtila. Dar daca de exemplu te duci la o nunta, sau la o petrecere sau o seara in club alege un parfum cu o aroma mai puternica.

Alege un parfum cu arome fresh pentru vara si un parfum cu arome mai dulci pentru sezonul rece. Tot asa, unele parfumuri sunt potrivite pentru diferite categorii de varsta, iar daca e greu de ales trebuie ceruta o alta parere.

Testarea corecta a parfumurilor:

  • Evita sa te duci parfumata la testarea de noi parfumuri si evita purtarea de bijuterii in zona incheieturii.
  • Parfumurile se testeaza si se cumpara dupa-amiaza, cand simtul mirosului este mai ascutit.
  • Intotdeauna parfumurile se testeaza inainte de cumparare pe propria piele. Parfumurile vor mirosi diferit de la persoana la persoana. Mirosul este influentat de tipul de epiderma, hormoni, pH-ul organismului, temperatura corpului, etc.
  • Parfumul se pulverizeaza pe incheietura unei maini, se asteapta cateva minute (cel putin 5-10 minute pentru ca nota de mijloc si nota de baza sa interactioneze cu epiderma, sa se maturizeze si parfumul sa isi evidentieze caracteristicile.
  • Parfumurile intotdeauna vor mirosi diferit pe piele fata de hartiutele pentru testare disponibile in magazine. Motivul: caldura corpului influenteaza mirosul parfumului.
  • Dupa pulverizarea parfumului la baza incheieturii, nu se freaca mainile intre ele (contrar a ceea ce apare prin filme), pentru ca prin frecare se distruge stratul de molecule de la suprafata parfumului iar proprietatile sunt deteriorate.
  • Perfectionistele vor testa cate un parfum odata. In orice caz nu testati mai mult de 4 parfumuri odata. Ele trebuie pulverizate la o anumita distanta intre ele pentru a nu reactiona si a se imbina, astfel incat la final vor fi dificil de identificat si deosebit.
  • Mirositi boabe de cafea intre testarile parfumurilor. Orice magazin care se respecta ar trebui sa aiba borcane speciale cu boabe de cafea. Cafeaua are efectul de a anula si curata nasul de aromele fiecarui parfum.
  • Niciodata nu cumparati sau testati parfumuri daca sunteti insarcinata. Corpul in perioada sarcinii e supus la enorme schimbari hormonale care pot afecta perceptia mirosului. Se poate intampla ca dupa perioada sarcinii sa nu va mai placa parfumul sau sa nu il suportati pe piele deloc.
  • Cumpara parfumul pentru ca se potriveste cu personalitatea ta nu pentru ca este la moda, sau pentru ca ti-a placut cum miroase la cineva cunoscut, sau ca ai auzit ca e un parfum bun, sau mai ales nu il cumpara ca e scump. Parfumul trebuie sa se potriveasca cu tine ca persoana individuala si ar trebui sa iti reflecte personalitatea.

Aplicarea corecta a parfumului

  • Care e cantitatea de parfum necesara si decenta? De obicei un puf pe fiecare parte a corpului unde se aplica de regula parfumul ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Daca crezi ca vei transpira mai mult decat normal aplica cate un puf in plus pe fiecare loc.
  • Parfumul se aplica dupa dus pe pielea complet uscata si inainte de a te imbraca pentru a evita patarea hainelor.
  • Atentie la pulverizarea parfumurilor peste bijuterii sau perle. Alcoolul continut de parfumuri poate distruge suprafata exterioara lasand urme sau indepartand stratul de la suprafata.
  • Pentru un efect maxim parfumul se aplica pe piele, la incheieturile mainilor, in spatele urechilor, in spatele genunchilor si de o parte si de alta a claviculelor. Aceste locuri genereaza multa caldura, ajuta la evaporarea alcolului si substantelor volatile prezente, iar parfumul se degaja moderat si constant.
  • Nu va frecati incheieturile mainilor dupa pulverizare. Asteptati ca parfumul sa se usuce de la sine, eventual prin scuturarea mainilor.
  • Pentru un miros persistent si bun ar trebui folosite gelul de dus, crema de corps si parfumul din aceeasi gama, daca sunt disponibile. In acest fel durata mirosului parfumului creste.
  • Atentie la folosirea parfumului, a deodorantului si a sapunului, daca toate au mirosuri puternice combinatia finala poate fi neplacuta. Se recomanda a folosi deodorante si/sau sapunuri fara miros daca este posibil, sau deodorante si sapunuri cu miros moderat daca acesta este acoperit de un parfum puternic.
  • Nu pune mai mult parfum decat e necesar pentru ca persoanele din jurul tau sa se simta neconfortabil sau sa le cauzezi dureri de cap. Nu tot ce iti place tie place la toata lumea. Asa ca mirosul parfumului ar trebui sesizat doar de persoanele care vin in contact apropiat cu tine. De asemenea, parfumul nu ar trebui sa fie factorul care iti anunta prezenta mai ales in spatii inchise (ex. birou, avion, autobus, metrou, etc).
  • Daca ai tenul uscat trebuie sa pui mai mult parfum si mult mai des decat persoanele care au un ten mixt sau gras.
  • Parfumul se schimba odata cu anotimpul astfel iarna se poarta parfumurile mai puternice deoarece temperaturile scazute reduc puterea parfumului.
  • Parfumul odata desfacut ar trebui sa aiba un termen de valabilitate de cel putin 3 ani daca este mentinut intr-un mediu uscat, ferit de lumina soarelui. De fapt specialistii recomanda depozitarea apei de toalete si a apei de colonie in frigider sau la temperaturi scazute pentru a le prelungi viata si aromele.
Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: